Drick mer aperitif, inte mer sprit

Att ta en liten aperitif före middagen är en trevlig unning. Men vad är egentligen grejen med aperitif? Jovisst är det gott med en liten tuting när man är som hungrigast, men det finns fler faktorer med i bilden. Efter ett föredrag av en dietist klarnade bilden!

För att förstå det här med aperitif bör man sätta sig in i två saker. Det ena är klimatet och kulturen i länderna kring medelhavet. På kvällen när solen sänker sig blir det äntligen svalt och skönt ute så att man kan ta på sig finkavajen och en pullover och ta en finpromenad med frun på stan och hälsa på folk. Denna finpromenad övergår snart i aperitif-timmen, “l’heure de l’apéro” som fransoserna säger. Även denna en utdragen social tillställning som försiktigt leder oss mot middagen.

Det andra man bör ha klart för sig är detta med blodsocker. En normal aperitif innehåller oftast en mängd alkohol och har därmed en effekt liknande cocktailens - dvs att man når en lätt men omedelbar berusning som lättar tungan och lossar käklederna. Det sociala samtalet får sig en puff och klarar sig därefter ganska bra på egen hand. Men den innehåller också en del socker, och socker kan ibland hjälpa till att höja blodsockernivån över den trista nivå då man varken är mätt eller hungrig, till att åter få aptit. En del människor är t ex inte hungriga till frukosten, men något sött kan då höja nivån och få fart på aptiten. En ren blodsockergrej alltså. Vilket alltså innebär att en aperitif inte alls behöver innehålla alkolhol, men definitivt har en trevlig funktion i gränslandet mellan finpromenad och middag.

Vi rekommenderar alltså aperitifen, må den vara en cocktail, ett glas champagne, en pastis, eller en nypressad liten apelsinjuice. Utforska gärna de alkoholfria varianterna, exempelvis fläderblomssaft. Väg till framgång är följande:

  • litet glas
  • liten mängd
  • förhöjd sötma
  • ordentligt kyld
  • gärna vacker färg

Skål!



<<< Tillbaka till www.unnasig.se

Text: Olle




 

Italiensk aperitif under jordgubbsfestivalen